2024. Február 21. Szerda Eleonóra napja van.
BIHARNAGYBAJOM

"A Sárrét egykori főhelye"

2024. Február 21. Szerda Eleonóra napja van.
Kezdőlap » Közhírré tétetik » Felhívások» Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Sajtóinformáció

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Sajtóinformáció

Koronavírus agrárgazdaságra gyakorolt hatását csökkentő intézkedések, javaslatok

A koronavírus világjárvány idején az emberek védelme mellett a folyamatos termelés biztosítása, a tavaszi munkák időbeni elvégzése, az ahhoz szükséges anyagok, eszközök biztosítása, a feldolgozóipar számára az alapanyagok biztosítása, az ország élelmiszerellátásnak biztosítása a legfontosabb kérdés az agrárium szereplői számára.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2020. március 16-án közzétette „A koronavírus várható hatása az agrárgazdaságra” című elemzését, majd folyamatosan frissíti, ugyanis számos észrevétel érkezik tagoktól az általuk tapasztalható hatásokról, illetve a kormányzat több pozitív, támogató intézkedést jelentett be.
Hajdú-Bihar megyében is folyamatosan gyűjtik és rendszerezve a döntéshozók felé továbbítják a tagok, tisztségviselők javaslatait, hiszen a megye a legtöbb mezőgazdasági ágazatban és a feldolgozóiparban is kiemelt súlyt képvisel, így szinte minden ágazat problémája jelentkezik ezen a területen.

A NAK együttműködik az Agrárminisztériummal annak érdekében, hogy közösen juttassák el az agráriummal kapcsolatos beavatkozási javaslatokat az operatív törzshöz és a kormány által megalakított, a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoporthoz, melynek a NAK elnöke Győrffy Balázs is tagja.
A NAK és a Kormány elsődleges feladatának tekinti, hogy folyamatos legyen az inputanyag-beszerzés és az áruellátás, illetve zavartalanul folytatódhassanak a tavaszi munkák. A gazdaság újraindítását célzó program kidolgozása folyamatban van, erről a következő hetekben, hónapokban születhet döntés.

A NAK a legfontosabb problémaként fogalmazta meg az áruszállítás folytonosságának biztosítását. Az operatív törzs ezt követő döntése értelmében – bizonyos feltételek betartásával – lehetővé vált, hogy azok a fuvarozók is újra dolgozhassanak, akik korábban esetleg házi karanténban voltak a koronavírus-járvány miatt. Mindez egyebek közt az élő állatok, élelmiszerek és a tavaszi munkákhoz szükséges inputanyagok szállításának zavartalansága miatt is fontos lépés. A vállalkozásokra is vonatkozó hiteltörlesztésekkel kapcsolatos moratórium pedig az agráriumban is komoly jelentőségű.

 A teljes sajtóanyag itt olvasható (Pdf)
Hirdetmény
Új Bajomi Hírlevél

Előző lapszámok archívuma
Hasznos linkekADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

Településképi Arculati Kézikönyv


Életmentő készülék
Időjárás

Top