Kezdőlap » Közhírré tétetik » Felhívások» Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Sajtóinformáció

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Sajtóinformáció

Koronavírus agrárgazdaságra gyakorolt hatását csökkentő intézkedések, javaslatok

A koronavírus világjárvány idején az emberek védelme mellett a folyamatos termelés biztosítása, a tavaszi munkák időbeni elvégzése, az ahhoz szükséges anyagok, eszközök biztosítása, a feldolgozóipar számára az alapanyagok biztosítása, az ország élelmiszerellátásnak biztosítása a legfontosabb kérdés az agrárium szereplői számára.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2020. március 16-án közzétette „A koronavírus várható hatása az agrárgazdaságra” című elemzését, majd folyamatosan frissíti, ugyanis számos észrevétel érkezik tagoktól az általuk tapasztalható hatásokról, illetve a kormányzat több pozitív, támogató intézkedést jelentett be.
Hajdú-Bihar megyében is folyamatosan gyűjtik és rendszerezve a döntéshozók felé továbbítják a tagok, tisztségviselők javaslatait, hiszen a megye a legtöbb mezőgazdasági ágazatban és a feldolgozóiparban is kiemelt súlyt képvisel, így szinte minden ágazat problémája jelentkezik ezen a területen.

A NAK együttműködik az Agrárminisztériummal annak érdekében, hogy közösen juttassák el az agráriummal kapcsolatos beavatkozási javaslatokat az operatív törzshöz és a kormány által megalakított, a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoporthoz, melynek a NAK elnöke Győrffy Balázs is tagja.
A NAK és a Kormány elsődleges feladatának tekinti, hogy folyamatos legyen az inputanyag-beszerzés és az áruellátás, illetve zavartalanul folytatódhassanak a tavaszi munkák. A gazdaság újraindítását célzó program kidolgozása folyamatban van, erről a következő hetekben, hónapokban születhet döntés.

A NAK a legfontosabb problémaként fogalmazta meg az áruszállítás folytonosságának biztosítását. Az operatív törzs ezt követő döntése értelmében – bizonyos feltételek betartásával – lehetővé vált, hogy azok a fuvarozók is újra dolgozhassanak, akik korábban esetleg házi karanténban voltak a koronavírus-járvány miatt. Mindez egyebek közt az élő állatok, élelmiszerek és a tavaszi munkákhoz szükséges inputanyagok szállításának zavartalansága miatt is fontos lépés. A vállalkozásokra is vonatkozó hiteltörlesztésekkel kapcsolatos moratórium pedig az agráriumban is komoly jelentőségű.

 A teljes sajtóanyag itt olvasható (Pdf)
Bajomi Fabrika
GYÉKÉNY TERMÉKEK
Eladó gyékény termékek
SZÁRAZTÉSZTÁK
Eladó 10 tojásos száraztészták
Új Bajomi Hírlevél

Előző lapszámok archívuma
Hasznos linkekADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

Településképi Arculati Kézikönyv


Életmentő készülék
Biharnagybajom TV
Bemutató film
Időjárás

Top