2022. Június 25. Szombat Vilmos napja van.
Kezdőlap » Itt élek » Kitüntetettjeink» Bagdi Imréné

Bagdi Imréné

Biharnagybajomban ma már csak néhányan tudják mívelni a gyékényfonás ősi mesterségét. Közülük a leghíresebb Bagdi Imréné (Fórián Eszter), mindenki Eszti nénije.

1930. március 14-én született Biharnagybajomban. Édesapja Fórián Lajos újságkihordóként dolgozott, édesanyja Zagyva Eszter a háztartást vezette és a gyerekeket nevelte. Hatan voltak testvérek Egyszerű szerény körülmények között nevelkedett és mint általában az itt élő falusi emberek ők is a Sárrét adta gyékény feldolgozásával pótolták édesapja kevés keresetét a jobb megélhetés reményében.

Eszti néni édesapjával 1943 nyarán, 13 évesen ment legelőször gyékényt vágni. A gyékény meghatározó lett egész életében.
A hosszú téli estéken ezt a gyékényt dolgozták fel. Így tanulta meg szüleitől a gyékényfonás mesterségét. 1943-ban meghalt édesapja, akit nagyon szeretett. Elvesztése súlyos gondot jelentett a család számára. Sok megpróbáltatás, még több munka hárult rájuk, gyerekekre. Az elemi iskola öt osztályát itt Biharnagybajomban végezte el.

A háború után tovább folytatták a gyékényfonást. 1948-ban férjhez ment Bagdi Imréhez. És négy gyermekük született (Ilona, Imre, Eszter, István). A gyermeknevelés mellett tovább folytatta a gyékényfonást, de ekkor már egy helyi kereskedő, (Matkó Károly) vásárolta meg a gyékénytárgyait .

1952-ben a püspökladányi Háziipari Szövetkezet kihelyezett részlegénél lett bedolgozó. Otthon készítették, és oda vitték a készárut eladni. Sokféle tárgyat készítettek, pl. üvegre való búrát (a búrák megvédték az üvegeket az összekoccanástól szállítás közben), kupujkót, szatyrot, kenyereskosarat, szakajtókosarat, cipókosarat, talpalávalót, és még sorolhatnánk. Ennél a Szövetkezetnél volt bedolgozó nyugdíjas koráig, 1985-ig de nyugdíj mellett még öt évig (1990-ig) dolgozott. Ebben az időben mindig jó hortobágyi gyékényből készültek az áruk
1990 óta már csak saját kedvtelésére dolgozik.
Régebben járt vásárokra, bemutatókra, volt a debreceni Művelődési Központban, a hídi vásáron és Berettyóújfaluban is. Idős korára fájós lábára hivatkozva már inkább otthonában fogadta a látogatókat, érdeklődőket. Többször megkeresték újságírók, néprajzkutatók. Szép formájú, ízléses egyedi munkáit országszerte ismerik, de tárgyai eljutottak külföldre is.

Eszti néni egész életében gyékénykötéssel foglalkozott, őrizve azt a kézműves hagyományt, mely egykor oly jellemző volt településünkre. Tudását nagy szeretettel adta át gyermekeknek és érdeklődő felnőtteknek egyaránt. Számos kiállításon az ő munkái öregbítik a Sárrét és településünk hírnevét.

Biharnagybajom Községi Önkormányzat
Képviselő-testületének 192/2008. (XII.15.) határozatával
Bagdi Imréné
Fórián Eszter részére
aki gyékénykötőként, a település hagyományainak őrzőjeként kiemelkedő tevékenységet végzett a BIHARNAGYBAJOM ÖNKORMÁNYZATA ELISMERŐ DÍJAT
és oklevelet adományozza.

Egészségi állapota miatt a díjat otthonában fogja átvenni.
Beharangozó

Új Bajomi Hírlevél
 
 
Előző lapszámok archívuma
Hasznos linkekADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

Településképi Arculati Kézikönyv


Életmentő készülék
Biharnagybajom TV
Bemutató film
Időjárás

Top