Kezdőlap » Itt élek » Kitüntetettjeink» Bagdi Imréné

Bagdi Imréné

Biharnagybajomban ma már csak néhányan tudják mívelni a gyékényfonás ősi mesterségét. Közülük a leghíresebb Bagdi Imréné (Fórián Eszter), mindenki Eszti nénije.

1930. március 14-én született Biharnagybajomban. Édesapja Fórián Lajos újságkihordóként dolgozott, édesanyja Zagyva Eszter a háztartást vezette és a gyerekeket nevelte. Hatan voltak testvérek Egyszerű szerény körülmények között nevelkedett és mint általában az itt élő falusi emberek ők is a Sárrét adta gyékény feldolgozásával pótolták édesapja kevés keresetét a jobb megélhetés reményében.

Eszti néni édesapjával 1943 nyarán, 13 évesen ment legelőször gyékényt vágni. A gyékény meghatározó lett egész életében.
A hosszú téli estéken ezt a gyékényt dolgozták fel. Így tanulta meg szüleitől a gyékényfonás mesterségét. 1943-ban meghalt édesapja, akit nagyon szeretett. Elvesztése súlyos gondot jelentett a család számára. Sok megpróbáltatás, még több munka hárult rájuk, gyerekekre. Az elemi iskola öt osztályát itt Biharnagybajomban végezte el.

A háború után tovább folytatták a gyékényfonást. 1948-ban férjhez ment Bagdi Imréhez. És négy gyermekük született (Ilona, Imre, Eszter, István). A gyermeknevelés mellett tovább folytatta a gyékényfonást, de ekkor már egy helyi kereskedő, (Matkó Károly) vásárolta meg a gyékénytárgyait .

1952-ben a püspökladányi Háziipari Szövetkezet kihelyezett részlegénél lett bedolgozó. Otthon készítették, és oda vitték a készárut eladni. Sokféle tárgyat készítettek, pl. üvegre való búrát (a búrák megvédték az üvegeket az összekoccanástól szállítás közben), kupujkót, szatyrot, kenyereskosarat, szakajtókosarat, cipókosarat, talpalávalót, és még sorolhatnánk. Ennél a Szövetkezetnél volt bedolgozó nyugdíjas koráig, 1985-ig de nyugdíj mellett még öt évig (1990-ig) dolgozott. Ebben az időben mindig jó hortobágyi gyékényből készültek az áruk
1990 óta már csak saját kedvtelésére dolgozik.
Régebben járt vásárokra, bemutatókra, volt a debreceni Művelődési Központban, a hídi vásáron és Berettyóújfaluban is. Idős korára fájós lábára hivatkozva már inkább otthonában fogadta a látogatókat, érdeklődőket. Többször megkeresték újságírók, néprajzkutatók. Szép formájú, ízléses egyedi munkáit országszerte ismerik, de tárgyai eljutottak külföldre is.

Eszti néni egész életében gyékénykötéssel foglalkozott, őrizve azt a kézműves hagyományt, mely egykor oly jellemző volt településünkre. Tudását nagy szeretettel adta át gyermekeknek és érdeklődő felnőtteknek egyaránt. Számos kiállításon az ő munkái öregbítik a Sárrét és településünk hírnevét.

Biharnagybajom Községi Önkormányzat
Képviselő-testületének 192/2008. (XII.15.) határozatával
Bagdi Imréné
Fórián Eszter részére
aki gyékénykötőként, a település hagyományainak őrzőjeként kiemelkedő tevékenységet végzett a BIHARNAGYBAJOM ÖNKORMÁNYZATA ELISMERŐ DÍJAT
és oklevelet adományozza.

Egészségi állapota miatt a díjat otthonában fogja átvenni.
Bajomi Fabrika
GYÉKÉNY TERMÉKEK
Eladó gyékény termékek
SZÁRAZTÉSZTÁK
Eladó 10 tojásos száraztészták
Új Bajomi Hírlevél

Előző lapszámok archívuma
Hasznos linkek

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

Településképi Arculati Kézikönyv


Életmentő készülék
Biharnagybajom TV
Bemutató film
Időjárás

Top