2024. Július 14. VasárnapŐrs napja van.
BIHARNAGYBAJOM

"A Sárrét egykori főhelye"

2024. Július 14. VasárnapŐrs napja van.
Kezdőlap

2011-ben befejezett projektek

Biharnagybajom központjának fejlesztése közpark kialakításával

Biharnagybajomból Elszármazottak Baráti Köre Egyesület és Biharnagybajom Község Önkormányzatának közös projektje.

Pályázati kiírás: 145/2009. (XI.6.) FVM rendelet alapján a Nemzeti Diverzifikációs Program keretében a vidéki települések megújítása és fejlesztése
Megítélt összeg: 41.070.775 Ft
Támogatás intenzitása: 100%
Projekt kezdete: 2011. március 29.
Projekt tervezett befejezése: 2011. június 29.
A beruházás műszaki átadás-átvétele 2011. július 27-én megtörtént.

A fejlesztés rövid összefoglalása: A létesítmény Biharnagybajom központi részén a Bacsó Béla utca és a Rákóczi út találkozásánál lévő téren került megépítésre. A projekt megvalósulásával 1118 m2 térkövezett és 908 m2 gyepesített felület került kialakításra, valamint elhelyezésre került 6 db kandeláber, 10 db támlás pad, 5 db hulladékgyűjtő, 2 db pergola és 1 db információs tábla. A létesítmény megvalósulását követően 17 db fa valamint 968 db rózsatő lett telepítve.

Műszaki leírás: A létesítmény egyik legfőbb eleme a főutca tengelyében lévő és az azt lezáró zöld terület közparkká átalakítása, fásítása, burkolatainak kialakítása. Az emlékmű körül meglévő rózsaágy megtartásra, frissítésre került, melyet újonnan telepített sövény övez a járda mentén. Az emlékmű templom felőli oldalán térburkolat készült, mely biztosítja a könnyebb megközelíthetőséget a koszorúzási rendezvények alkalmával.

A terület hossztengelyére tervezve a park közepén került kialakításra a kör alakú tér. A kör alakú teret háromsoros lépcsősen emelkedő leülési lehetőség övezi, külső oldalán füvesített földrézsűvel, mely burkolt felületen körbejárható. Ez a centrális tér és az ehhez kapcsolódó iskolai bejárat tengelyére készült térbővület biztosítja az iskola előtti közösségi tér funkciót. A jelenlegi főútszakasz mentén biztonsági szempontokat figyelembe véve új sövénysáv került kialakításra.

Közbeszerzési eljárás: a közbeszerzéssel kapcsolatos adatok, információk, hirdetmények a Közbeszerzések Tanácsa honlapján elérhetőek: www.kozbeszerzes.hu.

Vállalkozási szerződés: letöltés.


Biharnagybajom főterének rekonstrukciója

Pályázati kiírás: Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból falumegújításra és -fejlesztésre igénybe vehető támogatás (MVH-6.352.01.01)
Megítélt összeg: 58.101.235 Ft
Ebből pályázati támogatás: 46.549.938 Ft
Projekt kezdete: 2010. november 9.
Projekt tervezett befejezése: 2011. május 28.
A beruházás műszaki átadás-átvétele 2011. május 20-án megtörtént.

A fejlesztés rövid összefoglalása: Biharnagybajom Község településközpontjában tervezett közpark az a létesítmény, amely kiépítésével, berendezésével alkalmas arra, hogy a település arculatát, kulturális értékeire is utalva egyéni megformálással reprezentálja, ugyanakkor vonzó növénykompozíciókkal hosszabb ideg a közparkban tartsa a település lakóit és a településre látogatókat. A nagy zöldfelületek, játszótér és sétányok üde színfoltja a településnek, kellemes időtöltést nyújt a lakosság és az ide-, és átutazók számára. A pályázat keretén belül játszótér került kialakításra a főtérfelújítás keretén belül, melyet akadálymentesen lehet megközelíteni az odalátogatóknak. A fejlesztés elkezdése előtt mindenképpen szükséges volt a szovjet katonák exhumálása és a megfelelő helyen való újratemetése. A polgármesteri hivatal udvara olyan közösségi térré lett átalakítva, mely kapacitása elég nagy ahhoz, hogy egy nagyobb ünnepséget, rendezvényt is le lehessen rajta bonyolítani. Nagy zöldterületek, illetve fákkal, cserjékkel borított árnyas része kellemes látványt nyújt az itt tartózkodóknak, mindemellett funkciójában esetlegesen lehetőséget biztosít a nyugodt, kellemes időtöltésre. Így mindenképp szervesen össze tudtuk kapcsolni a külső és belső teret, ami a lakosság és az idelátogatók érdekeit szolgálja.
Az eredetileg benyújtott 48.417.696 Ft támogatási összegből 46.549.938 Ft támogatás került megítélésre: a szovjet katonák exhumálásának költségét a támogatás összege nem tartalmazta.

Műszaki leírás: Biharnagybajom község egyik kiemelt fejlesztési programja a település főútja mentén fekvő központi közpark fejlesztése. Ennek keretében a program része a főút melletti parkosított terület zöldterületeinek és térburkolatának felújítása, korszerűsítése. A tervezési terület gondos berendezése egyszerre szolgálja a park szélén kialakított buszváró közönsége számára a várakozás megkönnyítését, az orvosi rendelőt látogató különböző életkorú lakosságot, az iskolába és onnan hazaközlekedők számára élményt adó festői ösvényeken és zöld kapukon át történő közlekedést és a kisgyermekek számára védett játszóteret.

Közbeszerzési eljárás: a közbeszerzéssel kapcsolatos adatok, információk, hirdetmények a Közbeszerzések Tanácsa honlapján elérhetőek: www.kozbeszerzes.hu.

Vállalkozási szerződés: letöltés.
VÁLASZTÁS 2024.

Új Bajomi Hírlevél

Előző lapszámok archívuma
Hasznos linkekADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
 

Településképi Arculati Kézikönyv


Életmentő készülék
Időjárás

Top