2022. Június 25. Szombat Vilmos napja van.
Kezdőlap » Itt élek » Kitüntetettjeink» ÖTE Tűzoltó Egyesület

ÖTE Tűzoltó Egyesület


„Hite az Istené, szíve a hazáé, karja a gyengéké, hűsége a törvényes elöljáróké, becsülete az övé…”

Ez a tűzoltók egyik hitvallása. Régi időkből való, de ma is helytálló. Az elmúlt évszázadokban a „tűzoltó” jelképpé vált, az emberség, az önzetlen segíteni akarás, a hősies bátorság jelképévé. Ugyanakkor megtestesíti a bajtársiasság, a tisztesség és a becsület erényét is.
140 éves a biharnagybajomi Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A Hajdú-Bihar megyei Levéltár őriz egy 1878-ban keltezett okiratot, amely, átvészelve az azóta eltelt közel másfél évszázadot, hirdeti ma is, hogy Biharnagybajom segítőkész lakosai milyen példamutatóan fogtak össze 140 évvel ezelőtt, mikor Önkéntes Tűzoltó Társulatot alapítva alapszabályuk első pontjában megfogalmazták nemes céljukat: tűzveszélyben lévő embertársaik megsegítését. És szálltak az évek, évtizedek, háborúk, rendszerek, kormányok jöttek-mentek, ám a falu ettől fogva soha nem maradt áldozatkész tűzoltócsoport nélkül. A tettrekész bajomiak nemzedékei minden időszakban híven szolgálták a települést, egymásnak örökítve át vállalt feladatukat, a bajbajutottak segítését. A lánglovagok önkéntes csapata természetesen napjainkban is aktív: új szervezeti formában, egyesületként, töretlen lelkesedéssel nem csak a régi követelményeknek tesznek eleget a lányok és fiúk szükség esetén, de megfelelnek az újabb kor kihívásaira is: a katasztrófavédelem és a műszaki mentés területén adódó feladatokból egyaránt kiveszik a részüket.
A bajomi Önkéntes Tűzoltó Egyesület rendszeres, a köz érdekében végzett munkáját az Országos Tűzoltó Szövetség is elismerte. A civil szervezet vezetői megkapták az önkénteseknek adható legmagasabb elismerést, a gróf Széchenyi Ödön emlékplakettet.

Biharnagybajom Községi Önkormányzat képviselő-testülete a 82/2018. (VI. 26.) számú határozatával a Biharnagybajomi Önkéntes Tűzoltó Egyesületrészére a település szolgálatában végzett, 140 éven át tartó, áldozatos munkájáért BIHARNAGYBAJOMÉRT EMLÉKÉRMET ÉS OKLEVELET adományoz.
Beharangozó

Új Bajomi Hírlevél
 
 
Előző lapszámok archívuma
Hasznos linkekADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

Településképi Arculati Kézikönyv


Életmentő készülék
Biharnagybajom TV
Bemutató film
Időjárás

Top