Kezdőlap » Bajomi portéka» Közmunka program

Közmunka program

A 2017. évi járási startmunka mintaprogramok rövid bemutatása

Biharnagybajom a hajdani vízi világ jellegzetes falva. Hajdú-Bihar megye dél-nyugati részében a Nagy-Sárrét szívében a megyeszékhelytől 60 km-re található, mind közúton, mind vasúton megközelíthető. Lakosai számára főleg a „Dózsa Agrár” Zrt és az Önkormányzat biztosítja a megélhetést. A falu lassan elöregszik, a fiatalok a jobb megélhetés reményében elköltöznek, máshova járnak dolgozni és kevesebb gyermeket vállalnak.

Biharnagybajom Községi Önkormányzat a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Püspökladányi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya által támogatott 2017. évi járási startmunka mintaprogram céljából a Belügyminisztérium BM/2727-2/2017 számú döntésének megfelelően a kérelemben megfogalmazott célok és feladatok megvalósítása érdekében négy programelem keretében nyertünk pályázatot.

1. Helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatás
2. Mezőgazdasági program
3. Belvízelvezetés program
4. Belterületi közutak karbantartása program

Helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatás
A program időtartama: 2017.03.01. – 2018. 02. 28.
Résztvevők száma: 56 fő

Gyékényáru készítés
A sárréti vidéken legelterjedtebb és még ma is sokak által űzött, virágzó háziipari mesterség a gyékényszövés és kötés. Hagyományai a Sárréten több helyen éltek, de a múlt század végén csak Biharnagybajomban, Sárrétudvariban és Csökmőn volt elterjedt. Ezt a hasznos hagyományt mindenképpen szeretnénk folytatni, hiszen ez a fajta ősi tudás felbecsülhetetlen eszmei értéket képvisel, így újraélesztését fontosnak tartjuk.

Községünkben még rendelkezésre áll a szükséges alapanyag, melyet munkavállalóink gyűjtenek be, s készítenek elő ehhez a kézműves tevékenységhez.
Termékek: szakajtó kosár, ovális vagy kerek füles gyümölcsöskosár, kerek vagy ovális kenyérszelettartó, talpaló, kocka vagy téglalap alakú tányéralátét, kicsiknek és nagyoknak bevásárló kosár több méretben, kerek vagy ovális kenyérkosár, kerek vagy ovális gyümölcsös tálca, asztali váza, padlóváza, kupujkó több méretben, edényalátét, kerek vagy szögletes ceruzatartó, cukorkatartó, papucs, kaspó, különböző méretű ajándékdobozok. 2016-tól a méhészek kérésének megfelelő méhpárna és méhraj befogására alkalmas kosár készítésével is foglalkozunk. Arra törekszünk, hogy a hagyományainkat megtartva és ápolva, lehetőleg azt a fiataloknak átadva, értékteremtő munkákat végeztessünk.

Vályogvetés
A vályog az ősi népi építkezés alapanyaga. Tulajdonságai miatt kiválóan alkalmas gazdasági, de akár lakóépületek építéséhez is. Településünkön a lakosság körében nagy hagyománya volt a vályogvetésnek. Jelenlegi vályogvetőink által készített vályogtéglákból a későbbiekben a tájjelleghez illő tanyasi portát szeretnénk felépíteni. Szeretnénk a vályogvetés „tudományát” az ifjabb generációnak átadni. Az eddig előállított vályogokból a lakosság körében is értékesítünk.

Szabó-varró program
Az önkormányzat és intézményeiben felmerült igények miatt kezdte meg munkáját szabó- és varró tevékenységet végző csoportunk. A program által készültek az ovisok számára játékok, bábok, kis székekre huzatok, jelmezek, terítők, intézményi matériák, asztalterítők, függönyök, fellépő ruhák.
Varróműhelyünk további kínálata: díszpárnák, tornazsákok, telefontokok, tolltartók, zsebkendőtartók, ovizsákok, bevásárlószatyrok, asztalterítők, székpárnák, kötények, konyhai szettek, kabalafigurák, kisgyermekeknek tárolók, gyermek illetve felnőtt ágyneműgarnitúrák, kisgyermek ágyhoz felcsatolható tárolók stb. Az egyéni megrendeléseket is teljesítjük.

Térkő és betonelem gyártók
A földrajzi adottságaink miatt, betonmedrű árkok készítése vált szükségessé. Közfoglalkoztatási program keretében sikerült mederelemeket készíteni, melyeket a dolgozók a szükséges területeken el is helyeznek. A tevékenység bővült térkő- és szegélykőgyártással valamint kerítésoszlopok készítésével.

Száraztészta készítés
A 2014-es évben száraztészta készítő tanfolyamot szerveztünk, melynek során sok fajta tészta készítését sajátították el asszonyaink. E területen is vannak hagyományaink, hiszen a környéken kevés ember számára ismert például a tyúkfül, csiga, csipetke tészta. A kis üzem beindításával az 500 adagos főzőkonyhánk száraztészta igényeit terveztük kielégíteni. Jelenleg 13 fajta tésztát készítünk, de ebben az évben bővítjük tésztaféleségeinket, mert vásároltunk egy olyan tésztakészítő gépet, mellyel több fajta köret tésztákat ( tarhonya, kagyló, orsó, radiatori, spagetti, betű-szám, nyuszika stb ) is elő tudunk állítani. Távlati célunk az önfenntartás megvalósítása.

Mezőgazdasági program
A program időtartama: 2017. 03. 01 – 2018. 02. 28 Résztvevők száma: 33 fő
A szántóföldi növényeket elsősorban az állatállományunk (500 -600 db tyúk és 15 db sertés) takarmányozására kívánjuk felhasználni, a felesleget értékesítjük.
A zöldségtermesztés során a fóliasátorban salátát, retket termelünk, illetve itt történik a paradicsom, paprika, padlizsán, uborka, káposzta, karalábé palánták előnevelése is.
Állattartás: A tojótyúkokat mély almos technológia alkalmazásával, szabadtartásban tartjuk. A megtermelt tojást továbbra is a száraztészta készítésénél és a közétkeztetésben használjuk fel. Idén kezdtük el a sertéstartást 15 db kismalaccal.

Belvízelvezetési program
A program időtartama: 2017. 03. 01 – 2018. 02. 28. Résztvevők száma: 11 fő
Településünk adottságait tekintve minden évben felmerülő probléma a belvíz elvezetése. Szükségesnek és indokoltnak tartjuk, hogy az összes ezzel a problémával érintett területen gondoskodni tudjunk a szakszerű elvezetésről. Túlnyomó részben földmedrű árkok vezetik el a vizet, ezért szeretnénk betonmedrű árkokra cserélni, melyet a helyi sajátosság programunkban gyártott beton U-elemekkel valósítjuk meg.
A korábbi években már sikerült az elvezető árkok
egy részét kicserélni, szintén a belvíz elvezetés
program keretein belül.

Belterületi közutak karbantartása program
A program időtartama: 2017. 03. 01 – 2018. 02. 28. Résztvevők száma: 11 fő
A jelentős közútforgalmi terheltség és a szélsőséges időjárási viszonyok miatt útjaink, járdáink állapota jelentősen megromlott. Kátyúk, törések, repedések jelentek meg a korábban még jó állapotú területeken is.
Kiemelt fontosságú ezért az útpadkák karbantartása.
Bajomi Portéka
GYÉKÉNY TERMÉKEK
Eladó gyékény termékek
SZÁRAZTÉSZTÁK
Eladó 10 tojásos száraztészták
Új Bajomi Hírlevél

Előző lapszámok archívuma
Hasznos linkekADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

Településképi Arculati Kézikönyv


Életmentő készülék
Biharnagybajom TV
Bemutató film
Időjárás

Top