Kezdőlap » Közhírré tétetik » Felhívások» Kihirdették a Tartósan vízhiányos időszakot

Kihirdették a Tartósan vízhiányos időszakot

Az intézkedés értelmében nem kell vízkészlet járulékot fizetni az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után és a gazdálkodók élhetnek a rendkívüli öntözési vízhasználat lehetőségével is.
A 2020-as év átlagos hőmérsékletű és száraz januárral kezdődött, egy igen enyhe és a közepesnél kissé csapadékosabb februárral folytatódott, amit a megszokottnál kicsit melegebb március követett, április első 12 napjában pedig gyakorlatilag nem hullott csapadék. Az Országos Meteorológiai szolgálat aszályindexe szerint jelenleg már az egész országban kialakult az aszály.
A vízhiányos időszakban azonban mesterséges öntözéssel az aszály elkerülhető.

Már a múlt héten kihirdetésre került a vízkészletjárulék-fizetési kötelezettség veszélyhelyzet idején történő teljesítéséről szól kormányrendelet. Ennek értelmében a mezőgazdasági vízszolgáltatást igénybe vevő vízhasználó mentesül a vízkészlet árulék-fizetési kötelezettség alól. A rendelet csupán a veszélyhelyzet időtartamára vonatkozik, ezért szakmapolitikai szempontból fontos, hogy ezen túlmenően a tartósan vízhiányos időszakban a vízhasználó bejelentése alapján, vízjogi engedély nélkül, egy alkalommal, rendkívüli öntözési célú vízhasználat is lehetséges.

Rendkívüli öntözési célú vízhasználatnak minősül a tartósan vízhiányos időszakban, közvetlenül felszíni vízből, ideiglenes szivattyúállással, legfeljebb 120 mm/hektár (1200 m³/hektár) vízmennyiség 100 hektár nagyságot meg nem haladó területre öntözési célból, legfeljebb megszakítás nélkül egy hónap időtartamig történő kijuttatása.
A rendkívüli öntözési célú vízhasználatot a területileg illetékes vízügyi hatósághoz (illetékes megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz) írásban kell bejelenteni. A bejelentéshez a vízkivétellel érintett felszíni víz kezelőjének (területileg illetékes vízügyi igazgatóság) hozzájárulását csatolni kell. A tartósan vízhiányos időszak kihirdetéséről szóló BM-rendelkezés a Magyar Közlöny Hivatalos Értesítőjében jelent meg április 20-án, amely mellékletként kerül megküldésre.

A bejelentéshez kötött rendkívüli öntözési célú vízhasználatról a NAK elkészített egy összefoglaló plakátot, melyet a csatolmányok között látható.
Bajomi Fabrika
GYÉKÉNY TERMÉKEK
Eladó gyékény termékek
SZÁRAZTÉSZTÁK
Eladó 10 tojásos száraztészták
Új Bajomi Hírlevél

Előző lapszámok archívuma
Hasznos linkekADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

Településképi Arculati Kézikönyv


Életmentő készülék
Biharnagybajom TV
Bemutató film
Időjárás

Top