Kezdőlap » Itt élek » Kitüntetettjeink» Kalmár Gyula

Kalmár Gyula

Kalmár Gyula 1932. április 15-én született Biharnagybajomban, édesapja Kalmár Lajos, édesanyja Kövér Ilona. 1948-ban elvégezte a Bihartordai Népfőiskolát. Apja mellett gazdálkodott egészen 1953-ig, amikor az Állami Kordélyos Vállalat Almásfüzitői központjába került. Még ez évben bevonult katonának, ahol 37 hónapot töltött.

1957 januárjában házasságot kötött Major Ilonával, két gyermekük született: Ilona és Anikó. 1958-ban a MASZOLAJ dolgozója lett, majd újra visszatért a gazdálkodáshoz. 1963 márciusában a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Hajdúszoboszlói Szakaszmérnökségének csatornaőre lett. Innen vonult nyugdíjba 1989-ben.

Az 1965-ös nagy belvíz idején az ő vezetésével zajlott a mentesítés. 1970 és 1982 között mint tanácstag tevékenykedett.

Fiatalemberként megpróbálkozott a vőfélykedéssel, mely a továbbiakban életének meghatározó része lett. 1950. május 5-én Bartha János és Guruczi Teréz lakodalmában vőfélykedett először, az utolsó alkalom pedig 2008. augusztus 22-én volt.

Immár 59 éve öregbíti településünk hírnevét, számos lakodalmat tudhat háta mögött, nem csak Biharnagybajomban és környékén, hanem az ország minden táján (például: Budapesten a Vajdahunyad várában, a Jáki templomban, a Margitszigeti Nagyszállóban, Mezőkeresztesen a Rákóczi várban, Dunántúlon Gannán és Pécsváradon). A magyar lakodalomnak megvannak az egyedi vonásai, amelyek a faluközösségi élet hagyományaiban gyökereznek. Nálunk az igazi lakodalmat a vőfély fogja össze és vezeti le. A ceremónia hagyományokon alapul, de igazodik a társadalmi változásokhoz is. Gyula bácsi tevékenységével sokban hozzájárult a népi kultúra megőrzéséhez, egy lassan feledésbe merülő mesterség egyik utolsó helyi képviselőjét tisztelhetjük személyében.

Biharnagybajom Községi Önkormányzat
Képviselő-testületének 261/2009. (XII.10.) határozatával

Kalmár Gyula részére

kimagasló közéleti tevékenységéért, mint vőfély,
mellyel jelentősen hozzájárult a helyi hagyományok őrzéséhez,
településünk hírnevének öregbítéséhez a

BIHARNAGYBAJOMÉRT EMLÉKÉRMET
és oklevelet adományozza.
Bajomi Fabrika
GYÉKÉNY TERMÉKEK
Eladó gyékény termékek
SZÁRAZTÉSZTÁK
Eladó 10 tojásos száraztészták
Új Bajomi Hírlevél

Előző lapszámok archívuma
Hasznos linkek

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

Településképi Arculati Kézikönyv


Életmentő készülék
Biharnagybajom TV
Bemutató film
Időjárás

Top