2022. Június 25. Szombat Vilmos napja van.
Kezdőlap » Itt élek » Kitüntetettjeink» Kalmár Gyula

Kalmár Gyula

Kalmár Gyula 1932. április 15-én született Biharnagybajomban, édesapja Kalmár Lajos, édesanyja Kövér Ilona. 1948-ban elvégezte a Bihartordai Népfőiskolát. Apja mellett gazdálkodott egészen 1953-ig, amikor az Állami Kordélyos Vállalat Almásfüzitői központjába került. Még ez évben bevonult katonának, ahol 37 hónapot töltött.

1957 januárjában házasságot kötött Major Ilonával, két gyermekük született: Ilona és Anikó. 1958-ban a MASZOLAJ dolgozója lett, majd újra visszatért a gazdálkodáshoz. 1963 márciusában a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Hajdúszoboszlói Szakaszmérnökségének csatornaőre lett. Innen vonult nyugdíjba 1989-ben.

Az 1965-ös nagy belvíz idején az ő vezetésével zajlott a mentesítés. 1970 és 1982 között mint tanácstag tevékenykedett.

Fiatalemberként megpróbálkozott a vőfélykedéssel, mely a továbbiakban életének meghatározó része lett. 1950. május 5-én Bartha János és Guruczi Teréz lakodalmában vőfélykedett először, az utolsó alkalom pedig 2008. augusztus 22-én volt.

Immár 59 éve öregbíti településünk hírnevét, számos lakodalmat tudhat háta mögött, nem csak Biharnagybajomban és környékén, hanem az ország minden táján (például: Budapesten a Vajdahunyad várában, a Jáki templomban, a Margitszigeti Nagyszállóban, Mezőkeresztesen a Rákóczi várban, Dunántúlon Gannán és Pécsváradon). A magyar lakodalomnak megvannak az egyedi vonásai, amelyek a faluközösségi élet hagyományaiban gyökereznek. Nálunk az igazi lakodalmat a vőfély fogja össze és vezeti le. A ceremónia hagyományokon alapul, de igazodik a társadalmi változásokhoz is. Gyula bácsi tevékenységével sokban hozzájárult a népi kultúra megőrzéséhez, egy lassan feledésbe merülő mesterség egyik utolsó helyi képviselőjét tisztelhetjük személyében.

Biharnagybajom Községi Önkormányzat
Képviselő-testületének 261/2009. (XII.10.) határozatával

Kalmár Gyula részére

kimagasló közéleti tevékenységéért, mint vőfély,
mellyel jelentősen hozzájárult a helyi hagyományok őrzéséhez,
településünk hírnevének öregbítéséhez a

BIHARNAGYBAJOMÉRT EMLÉKÉRMET
és oklevelet adományozza.
Beharangozó

Új Bajomi Hírlevél
 
 
Előző lapszámok archívuma
Hasznos linkekADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

Településképi Arculati Kézikönyv


Életmentő készülék
Biharnagybajom TV
Bemutató film
Időjárás

Top