2022. Június 25. Szombat Vilmos napja van.
Kezdőlap » Itt élek » Kitüntetettjeink» Juhász Sándor

Juhász Sándor

Juhász Sándor Biharnagybajomban született, és – sajnos mindössze 31 év hosszúságúra mért életének jelentős eredményeit is itt, valamint a szomszédos Nagyrábén dolgozva érte el.
Két barátjával, Veress Győzővel és Sass Sándorral együtt fedezte fel magának a súlyemelés kihívásait és szépségeit, majd 1957-ben e két társával karöltve, Budapesten tevékeny részt vállalt a Magyar Súlyemelő Szövetség megalapításában, majd ugyanebben az évben vezető szerepet vállalt - a szintén általuk megalakított - megyei szövetségben is.
Sportága iránti szeretetétől, és a tenni akarástól vezérelve Tatabányán súlyemelő edzői vizsgát tett, így a munka mellett már edzőként is dolgozott Püspökladányban és Biharnagybajomban, természetesen ő maga is rendszeresen edzett és versenyezett, több országos versenyt kimagasló eredménnyel nyert meg.
A teljesség igénye nélkül, néhány jelentősebbet megemlítve is igen figyelemre méltó az eredménylista:
-. Arany plakettet nyert és Magyarország bajnoka lett 1955-ben Tatabányán,
- magyar bajnok lett 1956-ban Kecskeméten,
- Hajdu-Bihar megyei és Kelet Magyarországi bajnoki címet nyert 1955-ben, ’56-ban és ’57-ben.
- A Püspökladányi Járás legerősebb embere bajnokságon 1956-ban szintén I. helyezett. és
1962-ben a Sárrét legerősebb embere.
Eredményessége, kitartása kimagaslóan jó példa volt tanítványai előtt, akik rendkívüli nagy odaadással hajtották végre utasításait, ennek köszönhetően versenyzői is legtöbbször dobogós helyeket szereztek a versenyeken. Edzői munkásságát a tanítványa által elért több Kelet-Magyarország Bajnoka, megyei bajnoki- és még a Magyra Néphadsereg Bajnoka címek is fémjelzik.
Kiemelkedően eredményes, sikeres versenyzői, edzői és vezetői munkája révén igazán maradandót alkotott a honi súlyemelésben, ezzel és emberségével, odaadásával képviselve Településünket szerte az országban. Kimagasló kitartása, pedagógiai- és edzői kvalitásai révén pedig jelentős sporthagyományt teremtett helyben, járási- és megyei szinteken.
Külön örömömre szolgál, hogy településünk évről évre házigazdája lehet a nevét viselő és munkássága előtt tisztelgő Juhász Sándor Országos Emlékversenynek, ahol kései utódai a jelenben igyekeznek hasonló eredményekkel űzni az általa lerakott alapokon továbbélő sportot.

A Képviselő-testület posztumusz „Biharnagybajom Sportjáért Elismerő Díjat adományozza, melyet testvérei vesznek át. Fehér Lászlóné és Földi József.
Beharangozó

Új Bajomi Hírlevél
 
 
Előző lapszámok archívuma
Hasznos linkekADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

Településképi Arculati Kézikönyv


Életmentő készülék
Biharnagybajom TV
Bemutató film
Időjárás

Top