Kezdőlap » Szívesen látjuk » Településtörténet» Infrastruktúra

Infrastruktúra

Infrastruktúra

Biharnagybajom lakásállománya a legutóbbi népszámlálás alkalmával 1123. Egy lakásra átlagosan 2,5 személy jut, mely a megyei átlagnál kisebb. A lakások döntő többsége családi ház jellegű, legnagyobb része kétszobás.

A 2014. évi adatok szerint a lakások közel mindegyike be van kötve a villamosáram hálózatba. Egy év alatt a háztartások részére szolgáltatott villamosenergia nagyjából 2600 MWh volt. A településen a lakások 80%-ánál van lehetőség a vezetékes gázhálózathoz való csatlakozásra. A közüzemi vízvezetékhálózat hossza 29 kilométer, a víz jódtartalma jónak mondható. A hálózatba a lakások 95%-a van bekapcsolva. A közterületi kifolyók száma: 41. A megye legtöbb községéhez hasonlóan közüzemi szennyvízcsatorna hálózat még nincs kiépítve, a szennyvíz elszállítása szippantókocsival történik, tisztítása szennyvíztelepen folyik. A biharnagybajomi és a sárrétudvari önkormányzat közös hulladéktelepének üzemeltetése megszűnt, a hulladék elszállítását a Bihari Hulladékgazdálkodási Kft. végzi, berettyóújfalui telephelyére. A település útjainak 60%-a burkolt. A telefon- és internetszolgáltatás a településen igénybe vehető. Telefonnal a lakások 38%-a van ellátva. A kábel TV hálózat - a Béke telep kivételével - az egész településen elérhető.

Idegenforgalom

A település legjelentősebb turisztikai potenciálja a 49 Celsius fokos termálvízkút, mely ásványvíz minőségű. Turisztikai adottságai közül még megmenthetőek az évszázados hagyományokra épülő zártkertek. Szép hagyományai vannak a lótenyésztésnek, valamint a gyékényfonásnak - melyet egyre jobban visszaszorít a modernizáció.

Idegenformalmi látványosság a kovácsmúzeum, a Szűcs Sándor emlékház, valamint a műemlékjellegű református templom. A falusi turizmus szolgálatába állíthatók a hagyományos életmódot folytató parasztporták is.


források:
Csiszér Bt.-Ceba Kiadó: Hajdú-Bihar megye kézikönyve
Községi Önkormányzat adatközlése

 
Bajomi Fabrika
GYÉKÉNY TERMÉKEK
Eladó gyékény termékek
SZÁRAZTÉSZTÁK
Eladó 10 tojásos száraztészták
Új Bajomi Hírlevél

Előző lapszámok archívuma
Hasznos linkekADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

Településképi Arculati Kézikönyv


Életmentő készülék
Biharnagybajom TV
Bemutató film
Időjárás

Top