Kezdőlap » Szívesen látjuk » Településtörténet» Földrajzi elhelyezkedés

Földrajzi elhelyezkedés

Földrajzi elhelyezkedés

Biharnagybajom község Hajdú-Bihar megye délnyugati részében, a Nagy-Sárrét szívében, a megyeszékhelytől 60 kilométerre található. A település mind közúton, mind vasúton megközelíthető:


A település központjának földrajzi koordinátái: északi szélesség 47 fok 12 perc, keleti hosszúság 21 fok 13 perc. A község területe: 6134 ha, ebből belterület 275 ha, külterület 5859 ha. /100 ha = 1 km2/
Természeti adottságok, értékek

A község ártéri síkságra épült. A legmélyebb pontja Csillagtanyánál (84 m), a legmagasabb a Kincsesben található (93 m). Éghajlatára a mérsékelt meleg és szárazság jellemző, 10 Celsius fok körül van az évi középhőmérséklet, a napsütéses órák száma nagyjából 2000 óra. A településre hulló évi csapadék 550 mm, ennek nagyrésze, kb. 300 mm a vegetációs időszakban. Uralkodó szélirány az északi.

A határt egykor mocsár borította, amelyet vízerek szabdaltak fel. Ennek nyomai ma is megtalálhatók (Görbe-ér, Kereszt-ér, Gyalog-ér, Gát-ér stb.). A mocsarakat az 1800-as évek végén lecsapolták, vízereit szabályozták. A lecsapolás után a területet termőfölddé alakították át - kedvezőbb években bőven termő, laza szerkezetű, úgynevezett "kotús" szántóföldek keletkeztek. A kotú kiégése következtében keletkezett a kemény, verejtékes munkát igénylő kötött vályogtalaj, amely megfelelő tápanyagutánpótlással és műveléssel gazdagon terem.

Biharnagybajomnak 49 Celsius fokos meleg vizű kútja van. Növényzetében a potenciális erdőtársulások között a nyár, tölgy ligeterdő szerepelnek. Nyílt társulásait az ecsetpázsitos rétek és szikes mocsarak képviselik.


források:
Csiszér Bt.-Ceba Kiadó: Hajdú-Bihar megye kézikönyve
Google Earth
Bajomi Fabrika
GYÉKÉNY TERMÉKEK
Eladó gyékény termékek
SZÁRAZTÉSZTÁK
Eladó 10 tojásos száraztészták
Új Bajomi Hírlevél

Előző lapszámok archívuma
Hasznos linkekADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

Településképi Arculati Kézikönyv


Életmentő készülék
Biharnagybajom TV
Bemutató film
Időjárás

Top