2024. Március 29. Péntek Auguszta napja van.
BIHARNAGYBAJOM

"A Sárrét egykori főhelye"

2024. Március 29. Péntek Auguszta napja van.
Kezdőlap » Közhírré tétetik » Felhívások» Dr Imre Gábor tájékoztatója

Dr Imre Gábor tájékoztatója

Tisztelt biharnagybajomi lakosok!

Néhány gondolatot szeretnék Önökkel megosztani. Erre a Magyarországon kialakult súlyos COVID-19 járványhelyzet miatt van szükség. Sajnos a betegség folyamatosan halad, folyamatosan romlik a helyzet. Egyre súlyosabb állapotú betegekkel találkozunk. Megjegyzem, hogy a súlyosabb állapotú betegek szinte kivétel nélkül az oltatlanok közül kerülnek ki. Az oltás nem azt jelenti, hogy a betegséget nem kaphatjuk el, de a betegség lefolyása ritkán lesz súlyos. Az oltottak közül igen kis százalék kerül kórházi gyógykezelés alá, intenzív ellátásra pedig extrém ritkán kerülnek. Ezért is nagyon fontos lenne az oltás felvétele!

Biharnagybajomban is rossz a helyzet. Sajnos a betegek részéről általánosságban kijelenthetem, hogy igen rossz a fegyelem. Rendszeresen úgy jelennek meg az orvosi rendelőben, hogy nem viselnek maszkot. Ez lenne pedig a minimum amit az egészségünkért mindenki megtehetne. Sajnos ehhez el kell mondani, hogy a textil maszkok nem alkalmasak védekezésre zárt helységben. Sőt ezt alátámasztja az a tény, hogy egyre több kórház nem enged be senkit sem a 3 rétegű sebészeti maszk viselése nélkül. Kifejezetten ritkán észlelek önálló védekezést a fertőzés ellen. Rendszeresen vannak családi összejövetelek, bulik, baráti társasági összejövetelek, közös kirándulások. Ezek a leginkább azok a tevékenységek, amelyek a fertőzések továbbadását jelenthetik.

Tavaly február óta él az a rendelet, hogy légúti megbetegedett, fertőző beteg (hányás, hasmenés stb.), egyéb lázas állapotokkal háziorvosi rendelőbe bemenni nem lehet. Ezt év eleje óta nem alkalmazom, mert telefonon keresztül nem lehet gyógyítani. Minden beteget megvizsgálok. Sajnos ez szeptember eleje óta sokszor naponta 80-100 beteget is jelent. Ezen vizsgálatok, főleg az enyhe tünetes betegek esetében értelmetlen. Telefonos tanácsadással is megoldható lenne. Ezen esetek a várakozási időt jelentősen megnövelik. Lassan másfél éve kérem, hogy minden vizsgálat esetén jelentkezzenek be betegeink telefonon, kérjenek időpontot. Ez elenyésző esetben történik csak meg. Ez a tényleges betegellátást igen nehezíti. Ezért ismételten kérem Önöket minden rendelői látogatásuk előtt jelentkezzenek be! Ezt egyébként jogszabály is kötelezően előírja. December elsejétől alkalmazni szeretném, hogy bejelentkezés után lehet csak a rendelőbe bejönni. Ez a járvány terjedését csökkenteni fogja. Ez alapján többször fog előfordulni, hogy az aznapi vizsgálatot el fogom utasítani (kivéve az életveszély és sürgősségi ellátás). Ismételten hangsúlyozom, hogy a jogszabály nem is engedné a fertőző betegek megvizsgálását az orvosi rendelőben!!!



Rengeteg kritikai hang van településünkön az első és harmadik oltások miatt. Szeretném megjegyezni, hogy oltásra csak azokat hívhatjuk be, akik szabályosan regisztráltak, és rajta vannak az oltandók listáján, vagy jelentkeznek nálunk. Ezek után kellene telefonon egyeztetnünk az oltásokat, hogy mikor és milyen fajta oltást kapjanak. Ezen a listán még mindig igen kevesen vannak rajta. Mégis panaszok vannak minden fórumon. Sajnos a munkánkat nehezítik, hogy betegek jelentős százalékát sokszor kell hívni, mert nem veszik fel a telefont, sőt nem hívnak vissza mikor ugyanarról a számról 8-10 nemfogadott hívást észlelnek!!! Naponta 150-200 telefon hívást kapunk, így nem fér az időnkbe bele a számtalan telefonos hívás, könyörgés betegeinknek, hogy jelenjenek meg oltáson Jelentős részük nem hajlandó az általunk felajánlott oltási időpontot elfogadni (megjegyzem törvény írja elő, hogy minden munkahely el kell fogadja az oltás időpontját, és nem akadályozhatja meg). Sajnos 25-30% azoknak a betegeknek a száma oltásonként, akik megígérik, hogy eljönnek a felajánlott időpontban az oltásra, de mégsem jelennek meg. Így azokat, akik eljöttek volna, megakadályozzák az oltás lehetőségétől. Száz körül van azon betegeink száma, akik olyan telefonszámról regisztráltak oltásra, amely nem él vagy elérhetetlen!

Oltások során egyéni oltást nem áll módunkban respektálni, mert az oltások 5x, 6x és 10x kiszerelésben vannak, ezért minimum ennyi beteg kell legyen az oltóanyag megbontásához. Egyéni időpontot lehet oltópontokon kérni bármikor. Az oltások önkéntesek, és ezzel teljesen egyet értek. Sőt a kötelező oltások elrendelése munkahelyek által véleményem szerint megkérdőjelezhetőek. Viszont akik nem veszik fel az oltást, veszélyeztetik, hogy hosszú évekig nem jutunk a COVID-19 járvány végére. Minden oltatlan az idősebb, súlyos beteg embereket, hozzátartozókat, ismerősöket veszélyeztetik. Ezt felelőtlenségnek tartom!!! Kérek minden oltatlant, hogy vegye fel a COVID-19 elleni oltást. Van olyan oltás is, amit csak 1x kell beadni, nem kell ismételni.

A harmadik oltás lehetősége is igen jó lehetőség. Ha véletlen az immunrendszert a vírus megkerülné, abban az esetben ez egy erősebb védelmi lehetőséget jelenthet.
Sajnos az emberek türelmetlenségét tapasztalom. A problémákat mindig azonnal akarják megoldani. Ehhez megjegyzem, hogy az egészségügyi problémákat sürgősségi sorrendben tudjuk megoldani. A jelenleg hatályos törvények szerint a betegellátásban elsőbbséget jelentenek a fertőző megbetegedések. Ezt kérném fogadják el.

Hivatalos panaszt jelentettek be, a gyermekek oltásával kapcsolatban. Ezen panasz jogosságát a hivatalos szakfelügyelő elvetette. Tájékoztatásként elmondom, hogy a gyermekek oltását jelentős százalékban lázas állapot követi. Így nincs szakmai hiba ilyenkor. Oltás előtt csak abban az esetben kell a gyermeket megvizsgálni, ha felmerül olyan betegség, amely az oltást ellenjavallhatja. Ilyen betegség kifejezetten ritka, sőt ezt már napokkal korábban a gyermek vizsgálatakor észlelem. Ilyenkor eleve az oltás elhalasztását javaslom. Az oltások előtti minden gyermek vizsgálata járványügyi szempontból aggályos, mert a hosszú időzés a rendelőben fertőzés kockázatát jelentősen növeli.

Szeretném tájékoztatni Önöket, hogy a háznál való vizsgálatokat csak a ténylegesen fekvő betegek esetében tudom megtenni. Ez az irreális betegforgalom miatt van így. Sürgősségi vizsgálatot természetesen mindig elvégzem.

Orvosi igazolásokat és táppénzes állományba vételt is sajnos rendkívül fegyelmezetlenül kérik betegeink. Számos alkalommal 8-10 nappal korábbra kérnek igazolást vagy táppénzes papírt. De minket semmilyen formában sem kerestek ezen betegek vagy hozzátartozójuk. Ezen esetekben elutasítom az igazolások kiadását. Minden egyes alkalommal kérném Önöket, hogy ha igazolást és táppénzes igazolást kérnek, ezt mindig azonnal jelezzék felénk. Így jelentős konfliktushelyzetet tudunk elkerülni. Amennyiben nem jelzik, abban az esetben nem adom ki az igazolásokat.

További problémát jelent, és jelentősen hátráltatja a munkánkat, hogy a kiadott beutalókat ismételten, akár 3-4x kérik, mert nem mennek el a kiadott beutalóval vizsgálatokra. Még akkor sem, ha a beutalást a betegek kérik. Kérném Önöket, hogy legyenek figyelmesebbek. November egytől jogszabály írja elő az elveszett leletek, igazolások, egészségügyi dokumentumok és beutalók ismételt kiadásának térítés ellenében kell megtörténnie. Amennyiben továbbra is a kiadott beutalókat 40-50%-ban ismételten, akár többször kell kiadni, abban az esetben alkalmazni leszek kénytelen a jogszabályt. A betegeink figyelmetlensége a teljesen betegellátást akadályozzák, a betegekre szánható időt csökkentik jelentős mértékben!!!

Gondolat betegeink COVID-19 elleni teszteléséről. NEM A TESZTET GYÓGYÍTJUK. A COVID-19 fertőzés gyanúja esetén már COVID-19 fertőzésnek kell tekinteni. Ezen betegek járványügyi elkülönítése minimum 10 napig kell történjen, valamint akkor engedhetjük közösségbe vagy dolgozni, ha már minimálisan 3 napja panaszmentesek. Ezen jogszabály nem rendelkezik a teszt végzéséről, csak a minimum 3 napi tünetmentességről. Lehetőség van gyorsteszt elvégzésére, de a betegforgalom miatt csak korlátozott értékben, indokolt esetben és előjegyzés alapján. Szeretném közölni Önökkel, hogy a munkahelyen elvégzett pozitív gyorsteszteket a tisztiorvosi hivatal irányába a tesztet végző szolgáltatónak kell megtenni, nem a háziorvosnak.

Konfliktusok kezelése miatt a 3 nap panaszmentességet a továbbiakban úgy fogjuk kezelni, hogy a betegnek jelentkeznie kell rendelésünkön és utána onnan indul a 3 nap. Kérném ezen döntésemet fogadják el, mert rengeteg konfliktushelyzetet tudunk így kezelni!!!

Kérném Önöket, hogy kerüljék a fertőzésveszélyes helyeket, viseljenek zárt közösségi helyeken maszkot. Valamint vegyék figyelembe, hogy az egészségügy az egyik legnagyobb fertőzésveszélyt terjesztő közeg. Ezért osztottam meg a fenti gondolataim jelentős részét.

Köszönöm figyelmüket!

Dr. Imre Gábor
háziorvos




Hirdetmény
Új Bajomi Hírlevél

Előző lapszámok archívuma
Hasznos linkek











ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ





Településképi Arculati Kézikönyv


Életmentő készülék
Időjárás

Top