BIHARNAGYBAJOM KÖZSÉGI
ÖNKORMÁNYZAT
www.biharnagybajom.hu


Polgármesteri Hivatal épületenergetikai fejlesztése Biharnagybajomban
TOP-PLUSZ-2.1.1-21-HB1-2022-00003

A kedvezményezett neve: Biharnagybajom Községi Önkormányzat
A projekt címe: Polgármesteri Hivatal épületenergetikai fejlesztése Biharnagybajomban
A szerződött támogatás összege: 80.282.000 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100% vissza nem térítendő
A Projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2023. március 31.
A Projekt fizikai befejezésének napja: 2024. március 31.
A projekt azonosító száma: TOP-PLUSZ-2.1.1-21-HB1-2022-00003


A projekt keretében Biharnagybajom Községi Önkormányzat a Biharnagybajom, Rákóczi út 5. szám, 684. helyrajzi szám alatt található Polgármesteri Hivatal épületét kívánja energetikai szempontból korszerűsíteni. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) stratégiai célja az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés ösztönzése, csatlakozva a globális erőfeszítésekhez. A város-vidék együttműködés nagy szerepet kap a környezetkímélőbb technológia kialakítások magasabb színvonalon történő alkalmazásai vonatkozásában. A projekt keretein belül az épület energetikai fejlesztése a mai kornak megfelelő, új, legmodernebb technológia adottságú alapanyagokkal kerül felújításra.

Az épület fűtése jelenleg konvektorokkal történik, melyek a projekt keretében leszerelésre kerülnek. A gázhálózat megváltozik teljesen Kondenzációs kazán kerül beépítésre és a fűtés radiátorokkal fog történni, melyekre thermofejek kerülnek. A külső kialakítás nem építési engedélyköteles változással jár. Az épület helyi védett, de nem műemlék. Az utcai homlokzati sérült vakolat és sérült díszek eltávolítása, javítása, pótlása készül és a teljes utcai és részben udvari homlokzati felújítás a szakértői vélemény szerint. A jelenlegi meglévő belső oldali kavicsszellőztető és az új külső oldali légátersztő vakolat megoldhatja a fal vizesedésének problémáját. A tervezett falszárító-sómegkötő vakolat képes kezelni a problémát 10-15 éves távlatban, mely idő alatt megszűnik a fal víz után pótlása. A falvizesedés megszüntetése javítja a hőszigetelést. A lábazati kőburkolat elbontásra kerül. Az utcai homlokzat kivételével külső oldali hőszigetelés készül, valamint a padlásfödém is hőszigetelésre kerül. Az utcai főhomlokzat kifejezetten díszes kialakítású, így ez nem lesz hőszigetelve csak belső oldalról. Az épületenergetikai korszerűsítésként az épület falazatainak és lábazatának hőszigetelése készül, EPS-XPS hőszigeteléssel, valamint a padlásfödém szigetelendő le kőzetgyapot hőszigetelésekkel, belső utcafronton Multipor páragyűjtő hőszigeteléssel. Az utcai homlokzatnál belső oldalon 10 cm Multipor (káváknál XPS) készül. Az udvari homlokzatok is energetikailag meg lesznek újítva. Az utcai és az udvari ablakok műanyag szerkezetű 3-rtgű üvegezésű nyílászárókra cserélendők. Az utcai homlokzat nyílászáró osztásrendszere azonosra készül a jelenlegivel. Új saját rendszerű (nem épített) kémény kerül beépítésre. Ez a fafödém gerendái és szaruk között kerül elvezetésre így nincs tartószerkezeti vonzata. A falak mellett burkolat javítások készülnek közlekedőn, tanácsteremben. A meglévő külső utcai kapu a hőszigetelés végett átalakításra kerül, hogy a fal hőszigetelés az utcafrontig kifusson. A tetőszerkezet magastetős kivitelű. Kisebb homlokzati ugrások, párkányok tagolják az épületet. A projekt keretében nem történik megújuló energia fejlesztése.

Megújuló energetikai beruházás másodlagos hatása érvényesül, mivel a meglévő fényforrások helyett, új korszerű világítás tervezett. Így a meglévő napelem felszabaduló termelése tovább csökkenti a világítási és más elektromos költségeket. Az épület rossz "II" energetikai besorolásból, „BB” közel nulla besorolású lesz. Várhatóan az éves energia megtakarítás 294,12 kW/m2év lesz. A fent részletezett korszerűsítésekkel az épületek éves szinten összesen 25,17 tonna CO2-t takarítása érhető el.

A következő közvetett és közvetlen hatásai, eredményei lesznek a projekt megvalósításának: