2024. Május 9. CsütörtökGergely napja van.
BIHARNAGYBAJOM

"A Sárrét egykori főhelye"

2024. Május 9. CsütörtökGergely napja van.
Kezdőlap

Párkapcsolatunk erősítése

Püspökladányi Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft.
EFOP-1.8.19-17-2017-00046
„EFI Iroda létrehozása a Püspökladányi járás lakosainak egészségmegőrzése érdekében”
----------------------------------------------------------------


Mindenki szeretne boldog párkapcsolatban élni, megtalálni azt az embert, akivel összhangban, harmóniában leélheti az életét. Ha az ember megtalálta a párját, azt meg is kell tartani. Ehhez pedig folyamatosan és keményen kell dolgozni mindkét félnek. Az, hogy egy párkapcsolat mennyire erős, nagyon sok tényezőn múlik. Nem mindegy, hogy ki milyen saját családjából hozott értékekkel rendelkezik, mennyire tudja kijelölni a saját határait stb… Különböző környezeti tényezők is befolyásolhatják kapcsolatunk alakulását.



Tehetünk azonban azért, hogy stabil párkapcsolatot építsünk ki a párunkkal. Milyen lépéseket tehetünk a párkapcsolatunk erősítéséért?

Fontos, hogy töltsünk elegendő, minőségi időt egymással!
A társammal együtt töltött időnek olyan üzenete is van, hogy Ő fontos számomra. Érdemes minden héten egy-egy napot kijelölni, amikor az ember félretesz miden egyebet és csak a másikra figyel. Ilyenkor csak olyan dologgal érdemes foglalkozni, amivel a pár két tagja tud egymáshoz kapcsolódni!

Találjunk szövetségest a másikban!
Rengeteg kihívással, nehézséggel, megoldandó feladattal szembesülünk életünk során. Lehet ez egy új lakás vásárlása, egy gyermek születése, de akár egy családi konfliktus is. A nehéz helyzeteket könnyebb elviselni, ha van akire támaszkodhatunk, akivel megoszthatjuk a feladatainkat, aki a szövetségesünk. Szövetségesre a legegyszerűbb hétköznapi helyzetekben is szükségünk van. Mindenképpen erősíti a párkapcsolatunkat, ha tudjuk, hogy számíthatunk egymásra, a másikra, bármilyen helyzet is álljon elő az életünkben. Ezt pedig időnkét tudatosítanunk kell magunk és a másik fél irányába is!

Tűzzünk ki közös célokat!
A közös célok biztonságot adnak, irányt mutatnak, sőt motiválnak a fejlődésre. Ez megjelenhet spontán módon, egy adott helyzettől is, azonban vannak helyzetek, amikor érdemes leülni együtt és átbeszélni, hogyan tovább. Lehet ez életmódbeli változás, vagy az anyagi kiadások átbeszélése. Fontos azonban, hogy a pár mindkét tagja a magáénak érezze a kitűzött célokat.

Emeljük ki a másik pozitív tulajdonságait!
Kapcsolatunk elején természetes módon a másik pozitív tulajdonságaira fókuszálunk, szinte felnagyítjuk a jó tulajdonságokat és hajlamosak vagyunk a hibákat elnézni, vagy nem figyelni rájuk. Az idő előrehaladtával azonban, a rohanó hétköznapokban a korábban látott tulajdonságokra nem figyelünk már ugyanolyan mértékben, könnyen elfelejtjük, mit is szerettünk meg a másikban. Párunk jó tulajdonságainak kiemelése óriási erővel ruházhatja fel a társunkat és a párkapcsolatunkat is. Ez pozitív hatással van önbizalomra is.

Kommunikáljunk megfelelő módon!
A konfliktusok megoldásában a megfelelő kommunikáció elengedhetetlen. Konfliktusok pedig minden kapcsolatban vannak. Az asszertivitás azt jelenti, amikor valaki határozottan és magabiztosan lép fel, anélkül, hogy agresszív lenne. Az asszertív kommunikáció során a másikat nem minősítve egy adott problémát úgy próbáluk megoldani, ami mindkét fél számára megfelelő. Miközben a saját érdekünket képviseljük, a másik érzéseit tiszteletben tartjuk. Ez egy feszült helyzetben nagyon nem könnyű feladat, azonban ha odafigyelünk saját magunkra és a másikra, gyakorlással jelentősen javulhat a kapcsolatunk.
Fontos megjegyezni, hogy minden párkapcsolat két emberből áll. Ahhoz, hogy a kapcsolat hosszú távon is harmonikus maradjon folyamatosan dolgoznunk kell rajta, és ebben a munkában mindkét félnek egyaránt részt kell vennie!

----------------------------
Forrás:
https://megoldaskozpont.com/parkapcsolat/parkapcsolat-erositese/
https://pszichoforyou.hu/asszertivitas-knapek-eva/

Amennyiben további kérdése van, kérem, szíveskedjen felkeresni az Egészségfejlesztési Iroda munkatársait az alábbi elérhetőségeken:
telefon:06-70-458-58-09, email: efi.puspokladany@gmail.com

Kárainé Vass Annamária
EFI mentális egészségfejlesztési munkatárs




VÁLASZTÁS 2024.

Új Bajomi Hírlevél

Előző lapszámok archívuma
Hasznos linkek











ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ




 

Településképi Arculati Kézikönyv


Életmentő készülék
Időjárás

Top